23948sdkhjf

EU-anslag till projekt om återtillverkning

Horizon 2020 ska sätta Europa på kartan när det gäller återtillverkning. Erik Sundin från Linköpings universitet leder den svenska delen av projektet. Hans projektteam har inledningsvis fått 1,5 miljoner euro.
Industriell återtillverkning är en växande och lönsam bransch. Tekniken går ut på att plocka isär produkten, rengöra och byta ut slitna delar, uppgradera eventuella mjukvaror och sedan sälja produkten på nytt. Produkten är minst lika bra som när den var nytillverkad, men säljs till ett betydligt bättre pris.

- Återtillverkningsindustrin omsätter lika mycket som stålindustrin i Sverige i dag, men man hör nästan aldrig talas om den, säger Erik Sundin, biträdande professor i hållbar produktion vid Avdelningen för industriell produktion.

Inom ramen för EU:s Horizon 2020 ska han tillsammans med det brittiska konsultföretaget Oakdene Hollins och kollegor vid universitet i Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike och Finland ta fram en så kallad best practice för Europa. De ska samla dagens bästa tänkbara lösningar inom konstruktion, affärsmodeller och teknik för återtillverkning.

- Målet är att få fler företag och branscher att satsa på återtillverkning och även att stärka konkurrenskraften för hela branschen, säger Erik Sundin och tillägger att Europa ligger efter både USA och Kina som kommit betydligt längre i sina satsningar på återtillverkning och minskat resursslöseri. /Linköpings universitet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078