23948sdkhjf

Länge leve prylen uppmärksammar prylsvinnet

Kommer ni ihåg doggy bag-kampanjen som genomfördes förra hösten för att uppmärksamma matsvinnet? Nu är det dags igen. Nästa vecka äger EU:s officiella vecka för avfallsminimering rum och i år slår NSR, LSR och Nårab tillsammans ett slag för att uppmärksamma prylsvinnet.
Länge leve prylen! Så låter uppmaningen från de tre kommunala avfallsbolagen i nordvästra Skåne. I veckan går startskottet för kampanjen med samma namn som syftar till att inspirera och informera om hur prylar kan hålla längre och slippa bli avfall i förtid.

– Vi märker av att det är många fullt fungerande prylar som slängs på återvinningscentralerna. Här kan vi ta emot dem på ett säkert och kontrollerat sätt, men det allra bästa är när prylarna får längre liv ute i hushållen, säger Rikard Almgren, avfallsstrateg på NSR.

Under hela vecka 48 uppmärksammar vi hur prylar kan få längre liv bl a genom informationsfilmer på Pågatågen. Veckan blir också startskottet för www.langeleveprylen.se, en plattform där vi engagerar och inspirerar om hur saker & ting kan hålla längre, samt berättelser om prylräddare och entreprenörer med fokus på hållbarhet som verkar i vår region. I Helsingborg kommer Länge leve prylen också finnas med på Helsingborgshems bytardag den 29 november. Då har vi skomakaren Peter på plats som ger tips och råd skovård i vinter.

- Man kan säga att Länge leve prylen är motsatsen till slit-o-släng; ett sätt där prylar används fullt ut istället för att bli avfall för tidigt. Detta gör man genom att vårda och laga prylar, sälja vidare eller återbruka dem till något helt nytt, säger Rikard Almgren.

Länge leve prylen görs i projektet Skitlite 2020, ett samarbetsprojekt mellan NSR, LSR och Nårab med syfte att få ner avfallsmängderna i regionen, från jättemycket avfall till skitlite år 2020. En satsning som syftar till att regionen tar ytterligare ett kliv upp i EU:s avfallstrappa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062