23948sdkhjf

Intern cirkulation av fosfor kan stoppas 

Naturliga basiska filtermaterial som Polonite skulle kunna binda fosfor på Östersjöns syrefattiga bottnar. Det visar ny forskning i laboratoriemiljö.
Försöken visar att det är möjlighet att stoppa intern cirkulation av fosfor med hjälp av de basiska materialen Polonite, Sorbulite, AOD-slagg och M-kalk. Rapporten har utarbetats inom ramen för projektet "Reaktiva sorbent för fastläggning av fosfor i Östersjöns bottnar" och har finansierat av BalticSea2020.

Beroende på val av material varierar verkningsgraden mellan 50 och 90 procent inbindning av fosfor, men genom minskat mängd fosfor som cirkulerar i Östersjön skulle det kunna minska övergödning. Den här typen av material används idag för att binda fosfor i avloppsvatten i så kallade fosforfällor och finns i sådan mängd att stora bottenområden i Östersjön skulle kunna behandlas.

Forskningen har genomförts av professor Gunno Renman, Agnieszka Renman och Jon Petter Gustafsson vid KTH. Syftet har varit att undersöka om filtermaterial som idag är finns tillgängliga kan användas för permanent bindning av fosfor i Östersjöns bottnar. / KTH


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063