23948sdkhjf

FTI vill öka återvinningen i Europa

I slutet av oktober lämnade Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, in sitt remissvar på EU-kommissionens förslag till revidering av flera av EU:s avfallsdirektiv. Ett remissvar som är förankrad i det svenska näringslivet. I remissvaret efterlyser FTI ett enat Europa, då det gäller datakvalitet och definitioner.
Våra kollegor i Europa säger halvt på skämt och halvt på allvar att det är endast vi i Sverige som följer lagar och direktiv så starkt , säger Kent Carlsson, vd på Förpack­nings- och tidningsinsamlingen. Om vi nu ses som ”bäst i klassen” föreslog vi i remissvaret att Sverige ska ta initiativ till en diskussion om att systematisera kriterier för hur återvinningsstatistik rapporteras till EU, inklusive tillsynsansvar som säker­ställer att varje medlemsstat redovisar korrekt och att uppföljning kan ske. Vi vill också att de som ligger långt efter kan få vår hjälp i utvecklingen av sin återvinning.

EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance) är en sammanslutning för företag i Europa vilka finns för att lösa respektive lands uppgift att genomföra näringslivets uppdrag inom ramen för ett så kallad producentansvar för återvinning av förpackningar och tidningar. Det är ett ansvar och en rättighet som genom EU:s avfallsdirektiv finns i alla medlemsländer. EXPRA har bland annat utryckt en stark oro för att de nya mätpunkterna som EU-kommissionen föreslagit. Rätt utformat däremot ser ett samlat svensk näringsliv möjligheter med förslagen från EU-kommissionen att förstärka arbetet utifrån avfallshierarkin och öka konkurrenskraftig återvinning i Sverige och Europa.

Även vi i Sverige känner oro för att målen för vissa materialslag för 2020 kommer att blir svåra att uppnå i tid , säger Kent Carlsson. Än högre har risken blivit här i Sverige, genom de oklarheter som uppstått i och med regeringsförklaringen om förändrat insamlingsansvar som i ett slag kastat oss tillbaka två år i tiden till augusti 2012. Redan nu har vi tappat två år av vårt viktiga miljöarbete mot 2020.

FTI:s inträde i EXPRA är en naturlig konsekvens av sitt remissvar på revideringarna av avfallsdirektivet. Svenskt näringsliv framför där att man i en bred koalition av företag och branschorganisationer aktivt vill stödja ett arbete för att göra Svensk återvinning till det föredöme i Europa som vi verkligen är. Därför går FTI nu från ord till handling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078