23948sdkhjf

HEM först med kameror på sopbilar

Ett av Halmstads Energi och Miljö:s avfallsfordon har, som första avfallsbil i landet, försetts med ett kamerasystem som ger föraren en helhetsvy över fordonet och området omkring.
Kamerasystemet 360 View kan bli den lösning som HEM letat efter under en längre tid. Idag vittnar både förare och arbetsmiljöinspektörer om en ohållbar arbetssituation i de fall då avfallskärl ska tömmas i trånga gränder, på smala gator och där fordonen måste backa.

HEM:s transportchef Magnus Gustafsson fick nys om systemet för en tid sedan och insåg potentialen.

- Alla våra bilar är utrustade med backkameror som standard men de ger bara en liten bild av verkligheten. Med kamerornas hjälp får vi en ”helikoptervy” över bilen och omgivningen visar alla hinder, lekande barn och annat som tidigare var omöjligt att upptäcka om man inte fysiskt gick ut ur bilen, förklarar Magnus Gustafsson.

Det nya systemet innebär att kamerorna kalibreras exakt efter bilens mått och registrerar omgivningen tre meter ut från fordonets alla hörn. Bilderna skickas sedan i realtid till en skärm på förarens panel. Systemet finns redan i Sverige på bland annat räddningsfordon, men enligt vad Magnus Gustafsson erfar har det ännu aldrig prövats på avfallsfordon.

- Det vore kul om vi i Halmstad blev föregångare där. Vår ambition är att göra detta till en standard på HEM:s sopbilar i framtiden, säger Gustafsson.

HEM har initialt monterat kameror på en av de sopbilar som under sina rutter ofta kör i väldigt trånga bostadsgränder. Det har varit viktigt att på allvar testa och utvärdera systemet.

- Under testet har vi verkligen utmanat systemet och kört på trånga ställen, backat och försökt hitta besvärliga situationer som förarna råkar ut för i vardagen. Det fungerade 100-procentigt, förklarar transportchefen.

Efter testet har sopbilen gått i skarp drift och systemet har fortsatt fungera utmärkt. I skrivande stund monteras systemet på ännu en bil och HEM har även beställt det till två nya bilar som levereras efter nyår.

Den nya satsningen har förankrats hos skyddsombuden på HEM som gett tummen upp. Magnus Gustafsson ser många fördelar utöver körsäkerheten.

- Det handlar inte bara om att förarna ska få ett hjälpmedel för att kunna känna sig trygga i sitt arbete. Här finns en lösning för allas säkerhet. Vi vet att avfallsfordonen ofta lockar ut barn som tycker det är spännande med maskiner. Jag tror verkligen att det här är svaret på många av våra arbetsmiljöproblem i trånga gränder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078