23948sdkhjf

Västra Götaland vill öka återbruket av textil och möbler

System för storskalig re-design av både textil och möbler utvecklas just i Västra Götaland. Miljönämnden har beslutat om en rad breda samverkansprojekt som ska styra mot bättre hushållning med resurser och till en mer cirkulär ekonomi.
Att regionen satsar på just textil och möbler beror på att båda dessa branscher har en stark bas och tradition kopplad till hög kompetens i Västra Götaland. Regionala insatser för samverkan inom dessa områden är viktiga för att få bredd och delaktighet i utvecklingen mot bättre resurshushållning och en mer cirkulär ekonomi, skriver Västragötalandsregionen på sin nyhetssida.

Insatserna görs inom ramen för VG2020, strategin för tillväxt och utveckling i Västra Götaland som gäller till år 2020. Där ingår en handlingsplan för resurseffektiva och giftfria produkter och tjänster för att medverka till att utveckla affärsplaner, metoder och strategier för mer hållbar konsumtion och produktion.

De nya projekten är; Re-textile, vilket är en fortsättning av projektet Studio Re-design med uppskalning av återbruk till professionell nivå och volymer. Wear wise, vars mål är att skapa affärsutveckling och nätverk inom delandeekonomi där man kan hyra eller dela på produkter, istället för att var och en köper egna.

Hållbar industriell utveckling, är ett tredje projekt som handlar om omställning till återbruk och utveckling av logistiklösningar för regionala flöden av möbler, för att skapa nya möjligheter för företagen.

Industriell symbios, handlar slutligen om att lokalt koppla ihop olika energi- och materialflöden som spill av värme eller råvaror, men också kompetens, mellan industrier eller produktionsanläggningar för att bäst utnyttja resurserna. /Västragötalandsregionen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079