23948sdkhjf

Enorma kostnader för nedskräpning

Kostnaderna för nedskräpning i Europa nådde upp till svindlande 13 miljarder euro varje år i enbart städkostnader. Samtidigt är det massor av skräp som hamnar i havet.
Håll Sverige Rent deltar i dagarna i "Stop Litter Now! Summit" tillsammans med fjorton andra representanter från europeiska organisationer mot nedskräpning för att diskutera olika åtgärder.

Eftersom enbart städkostnaderna för nedskräpningen uppgår till 13 miljarder euro blir den totala kostnaden ännu högre, eftersom kostnader för förfulning av miljön, otrygghet och negativ påverkan på turism inte är inräknade.

- Vi vill ha ett skräpfritt Europa till 2030, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. Den viktigaste insatsen mot nedskräpning är att förändra människans beteende så att de inte kastar skräp. Nu samlar vi våra krafter tillsammans med de övriga organisationerna i Europa som arbetar mot nedskräpning.

För första gången samlas nu det nybildade "The Clean Europe Network", femton länders organisationer på konferensen "Stop litter now! Summit" för att diskutera gemensamma insatser kring det nödvändiga förebyggande arbetet mot nedskräpning.

På mötet presenteras en gemensam metod för att mäta nedskräpning och för att kartlägga källor på land för skräp som hamnar i havet. Under nästa år kommer en rad pilotstudier av dessa metoder att genomföras runt om i Europa.

- Det går inte bara att städa bort skräpet, säger Ragnartz. Vi ser fram emot att få gemensamma mätmetoder på plats så att vi tillsammans kan sätta in rätt åtgärder på rätt plats. Vi tror att detta kan vara ett mycket bra sätt att minska nedskräpningen både på land och i havet, säger hon.

Inför 2015 söker Håll Sverige Rent kommuner som är intresserade av att testa och utveckla de metoder som nätverket enats om.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065