23948sdkhjf

24 Eiffeltorn återvanns under året

1 miljon ton koldioxid. Det är lika mycket som hade släppts ut om alla Halmstadbor åkte jorden runt i varsin bil. Tack vare återvinningen har så mycket utsläpp sparats.
– Genom gott samarbete med näringslivet och allmänheten skapar vi en miljönytta som alla kan vara stolta över. Med vår nya anläggning i Halmstad kommer nyttan bli ännu större. Det är en positiv nyhet i juletid, säger Staffan Persson, VD på Stena Recycling.

Vi svenskar är väldigt duktiga på att sortera avfall både i våra hem och ute på våra industrier. Det betyder att enorma mängder råvaror som metaller, papper och plast kan användas om igen och bli till nya produkter. Återvinningen betyder också att atmosfären besparas stora mängder koldioxidutsläpp. I Halmstad har återvinningen på Stenas anläggningar sparat mer än 1 miljon ton koldioxid under det senaste verksamhetsåret.

– Det här kan vi tacka såväl företag som hushåll för, både i Halmstad och regionen. Det är tack vare ett stort engagemang och ett bra samarbete med vår omgivning som vi har möjlighet att återvinna resurser på den här nivån, säger Staffan Persson.

En god nyhet är att Stena just nu planerar för ännu effektivare återvinning i Halmstad. Avsikten är att bygga Europas modernaste återvinningsanläggning i industrilokalerna som Pilkington lämnade efter sig. Det betyder flera fördelar för framtiden.

– Det här blir vår största investering hittills. En stor nyhet för Halmstad och återvinnings-Sverige där vi kommer utvinna ännu mer metaller och plaster som kan gå tillbaka till kretsloppet och användas igen. Vi väntar på tillstånd från Länsstyrelsen och så fort vi får det är vi redo att börja investera och bygga. Miljönyttan och koldioxidbesparingen kommer att bli ännu större än idag. Det är något som alla Halmstadbor kan vara stolta över, säger Rasmus Bergström, VD för Stena Technoworld .

Miljönyttan uppstår genom att stora mängder energi sparas när råvaror framställs ur återvunnet material jämfört med ur nya, jungfruliga material. Som ett exempel sparar återvinningen av en enda mobiltelefon energi som räcker till att hålla en lågenergilampa tänd i nio månader. Återvinning av en enda bil sparar energi som motsvarar uppvärmningen av två hus under ett helt år.

– Tillsammans med alla som återvinner ser vi till att materialet i gamla saker får ett nytt liv i kretsloppet – om och om igen. Det är ju också ett tänkvärt budskap inför julen, årets stora konsumtionshelg. Alla är en del av resultatet och alla ska veta att återvinning har stor betydelse, säger Rasmus Bergström.

Återvinningsfakta: 24 Eiffeltorn – så mycket metaller återvann Stena i Halmstad under året
• Metallerna som har återvunnits i Halmstad under året skulle räcka till att bygga 24 Eiffeltorn.
• Om alla kylskåp som återvanns i Halmstad under året skulle läggas på rad skulle de nå hela sträckan från Halmstad till Amsterdam.
• Återvinning av en mobiltelefon sparar energi som räcker till att hålla en lågenergilampa tänd i nio månader.
• Återvinning av en bil sparar energi som motsvarar uppvärmningen av två hus under ett helt år.

Läs mer om Stenas miljöarbete...
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142