23948sdkhjf

Stöd till program om marin energiomvandling

Energi från havets vågor och strömmar kan ge viktiga tillskott till det svenska och europeiska elsystemet.
Energimyndigheten har beslutat att under de kommande fyra åren avsätta 53 miljoner kronor till ett forsknings- och innovationsprogram inom marin energiomvandling.

Tekniker för att utvinna energi ur haven har idag mognat till en nivå där ett flertal koncept testas i full skala, bland annat i haven utanför Lysekil, Skottland och Spanien. Viktiga mål för forskningsprogrammet är att stimulera ökad samverkan mellan och inom näringsliv och akademi samt bidra till utvecklingen av hållbara elproduktionssystem.

– Det finns stora möjligheter för Sverige inom marin energiomvandling, både genom att ta fram svenska exportprodukter och att kunna ge ett värdefullt tillskott av förnybar el till den nordiska elmarknaden, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma. Marin energi, såsom våg- och strömkraft, ger relativt stabil och förutsägbar elproduktion och kan därför få en viktig framtida roll.

Programmet vänder sig både till akademisk forskning av hög kvalitet och till teknikutveckling vid spjutspetsföretag. /Energimyndigheten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064