23948sdkhjf

Svenskt pilotprojekt ska minska övergödningen

Från och med sommaren 2015 ska svenska fosforfilter förhindra fosforläckage vid en rysk kycklingfarm som årligen släpper ut fem till tio ton fosfor i Östersjön.
Filtren är resultat av 20 års forskning vid KTH och en av få tekniker som gör det möjligt att återvinna fosfor som jordförbättringsmedel.

Idag förvaras kycklingspillning vid Udarnik kycklingfarm utanför St Petersburg i bassänger och åkrar. Finlands Miljöcentral beräknar att avrinningsvatten härifrån ger årliga fosforutsläpp på fem till tio ton.

– Bara runt St: Petersburg finns tiotals djurfarmar som inte hanterar djurens avföring. Det här påverkar vårt gemensamma hav och är därför vår gemensamma angelägenhet. Med det här projektet vill vi visa att det finns möjligheter att agera, säger Bioptechs vd Anders Norén.

Genom att avrinningsvattnet från dammar och fält där kycklingspillningen lagras rinner genom filter binds fosforn i vattnet. Tack vare naturligt självfall kan det här ske utan elektricitet. Fosfor som fastnar i filtren kommer att återvinnas och spridas på åkrar som jordförbättringsmedel.

Den totala projektkostnaden för projektet som beräknas vara klart sommaren 2015 är 420 000 euro.

Projektet finansieras av Baltic Sea Action Plan Trust Fund och den finska stiftelsen John Nurminen. /Bioptech


Kycklingspillningen förvaras i bassänger direkt på åkern idag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08