23948sdkhjf

Skogsråvara ska bli biogas

På uppdrag av Göteborg Energi är Midroc med i skapandet av världens första anläggning för framställning av biogas från skogsråvara.
Under 2014 har driftsättning av anläggningen pågått och sedan en vecka tillbaka levereras biogas ut på stamnätet för naturgas. Detta är ändå bara början rapporteras det; nästa etapp är en fem gånger så stor fabrik som idag.

- Det har varit oerhört roligt att arbeta med ny teknik i framkant, säger Åsa Marbe. Dessutom är det väldigt inspirerande att få jobba med kollegor från andra Midroc-bolag, och när vi levererar bra känner jag en extra stolthet över att tillhöra Midroc-gänget.

Parallellt med utvärderingen av den nu driftsatta anläggningen pågår arbetet med nästa etapp; en fem gånger så stor fabrik i direkt anslutning till den första. Upphandlingen avgör vilka samarbetspartners som involveras, men med sin goda projektkännedom och sina unika kompetenser och erfarenheter, hyser Midroc förhoppningar om att även framöver vara en av dem, skriver man i ett pressmeddelande.

GoBiGas (Gothenburg Biomass Gasification Project) är Göteborg Energis storsatsning på förnybara energikällor genom tillverkning av biogas. Den nya anläggningen ligger i Ryahamnen vid Älvsborgsbrons norra fäste. Biogasen utvinns genom förgasning av restprodukter från skogen.

Målet är att år 2020 leverera biogas motsvarande 1 TWh, vilket motsvarar cirka 30 procent av dagens leveranser i Göteborg, eller drivmedel till 100 000 personbilar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098