23948sdkhjf

Avhandling kan bidra vid utvärdering av kärnavfallsförvaring

Underjorden på vår planet hyser alla de komponenter som man kan hitta vid ytan. En spännande, men till stor del outforskad, miljö.
Olga Maskenskaya från Linnéuniversitetet har studerat aspekter av de kemiska och mineralogiska delarna av detta underjordiska system. Hennes förhoppning är att resultaten ska kunna vara till hjälp då man gör riskbedömningar vid planering av kärnavfallsförvaring.

Kalkspat är en av de mest utbrett förekommande mineralerna i dessa system. Genom att studera detta material, och kombinera forskningen med kunskap från andra forskningsområden, är det möjligt att få en uppfattning om vilken typ av vätskor som har cirkulerat i berggrunden.

Maskenskayas resultat visar att koncentrationen av metaller varierar mellan olika typer av kalkspat, inklusive inom de kalkspat som bildades under olika geologiska tidsepoker och de som bildades i samband med en avgränsad geologisk händelse.

Sammantaget så finns det en rad processer som påverkar inkorporeringen av metaller i det här materialet.

Hennes förhoppning är att den kunskap som denna avhandling har bidragit med skulle kunna vara av värde vid riskutvärdering av kärnavfallsförvaring då de metaller som studien i huvudsak fokuserar på, de sällsynta jordämnena, har kemiska egenskaper som liknar de hos en del av de radioaktiva metaller som återfinns i kärnavfall. /Linnéuniversitetet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078