23948sdkhjf

Fortsatt sanering i Teckomatorp

Följetongen fortsätter, och Naturvårdsverket skjuter till drygt 15 miljoner kronor till den fortsatta saneringen efter BT Kemi i Teckomatorp. Det södra området där fabriken låg är högst prioriterat i länsstyrelsens arbete med förorenade områden i Skåne.


I samband med saneringen av det norra området upptäcktes att även det södra hade stora mängder föroreningar kvar trots att fabriken rivits och föroreningarna isolerats.

– Det är risk att föroreningarna sprids i miljön, bland annat till Braån. Ett arbete har inletts att ta bort föroreningarna och nu skjuter vi till ytterligare medel för att avhjälpa skadorna, säger John Lotoft , handläggare på Naturvårdsverket.

2011 gav Naturvårdsverket 30 miljoner kronor i bidrag för att påbörja åtgärdsarbetet och fortsatta undersökningar på området. Bidraget nu gäller åren 2014-2017. Det går till Länsstyrelsen i Skåne län som förmedlar pengarna till Svalövs kommun som utför arbetet

Fakta: Det beräknas finnas 1,7–3,7 ton fenoxisyror, klorfenoler och klorkresoler inom området. Föroreningarna förekommer i grundvatten, jordlager och konstruktioner under markytan. Dioxiner förekommer på vissa ställen i mycket höga halter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078