23948sdkhjf

Karlstads universitet får forskningsmiljoner

Karlstads universitet, har beviljats åtta miljoner kronor av Länsförsäkringars forskningsfond, för ett forskningsprogram om minskade klimatrisker i framtidens bebyggelse och boende.
Centrum för klimat och säkerhet är ett kompetenscentrum inom området hantering av klimatrelaterade risker. Det verkar som nationell resurs i utveckling och förmedling av kunskap och erfarenhet kring naturhändelser och risker utifrån dagens och morgondagens klimat.

Ett förändrat klimat innebär att väderhändelsernas frekvens och omfattning förändras. Enligt Mikael Granberg, ledare för forskningsprogrammet finns det mycket som tyder på att Sverige i framtiden kommer att vara än mer utsatt för extrema väderhändelser. Framtida konsekvenser av extrema väderhändelser formas inte bara av hur ett framtida klimat kommer att se ut utan avgörs också i stor grad av hur vi med dagens kunskap väljer att bygga våra samhällen och vilka sårbarheter vi tar med oss in i framtiden.

- För att kunna arbeta för ett framtida boende som är ett tryggt, krävs bred samverkan mellan berörda samhällsaktörer, säger Mikael Granberg. Vi behöver tillvarata kunskap från de händelser som redan inträffat men också arbeta mer långsiktigt och söka effektiva åtgärder för att möta möjliga framtida förhållanden.

Programmet är treårigt. Det påbörjades hösten 2014 och pågår till årsskiftet 2017. /Karlstads universitet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064