23948sdkhjf

Ny vattenfri plaståtervinningsteknik är här

Mexikobaserade företaget Ak Inovex har utvecklat en miljövänlig teknik med vilken det är möjligt att återvinna ett stort flertal plastmaterial utan att använda sig av vatten.
Traditionellt används en hel del vatten vid återvinning av plastmaterial. Fördelen med den teknik som utvecklats av det mexikanska bolagets grundare Marco Adame, är att energiåtgången kan halveras eftersom inget vatten erfordras.

Konventionellt mals, tvättas och torkas plastflakes i temperaturer kring 180 °C. Därefter tvättas och kyls de ner i vatten där de inte sällan drar till sig lite vatten.

AK Inovex teknik kräver inte något vatten, eftersom plastflakes istället kyls genom kontakten med väggarna i de maskiner som används, blir energiförbrukningen betydligt lägre samt att risken för de ska dra till sig vatten försvinner.

Systemet, vilket kan bearbeta mer än 90 procent av alla typer av plast, är dessutom kompakt och kräver mindre utrymme än konventionella processer.

I dagsläget har produktionstekniken en kapacitet på två ton, vilket på sikt kommer att utöka till tio ton. 2016 har företaget för avsikt att lägga till en ekologisk tvättmaskin för plaster vilken använder en speciell biodetergent, som ska leda till att driftkostnaderna minskar än mer.

Bolaget har tre pågående patentregistreringar som rör framställningsprocessen. / AK Inovex, Bioplastics Magazine
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083