23948sdkhjf

Trollhättan bäst på avfallshantering

Bäst i Sverige på avfallshantering är Trollhättan, i alla fall enligt Avfall Sveriges index för bästa avfallsverksamhet.
I avfallsindexet har man vägt in en mängd olika nyckeltal som ska spegla avfallsverksamheten på ett övergripande sätt, det kan till exempel handla om kundnöjdhet, återvinning av material och matavfall, avfallstaxa, avfallsmängder, kostnader och andel förpackningar och tidningar i hushållsavfallet.

Trollhättan har enligt indexet, mycket nöjda kunder, en hög matavfalls- och materialåtervinning, samt mindre avfallsmängder än jämförbara kommuner. Samtidigt lyckas de hålla nere kostnaderna för avfallshanteringen. På andra plats i samma index hamnade Falun och trea blev Ulricehamn.

Även när man jämför miljöindex inom avfallshanteringen hamnar Trollhättan i topp, strax före Bjuv och Lund. I miljöindex ingår uppgifter om miljövänliga drivmedel, hushållsavfall till materialåtervinning, matavfall till biologisk behandling samt mängd avfall till deponi.

Alvesta, Kristinehamn och Ulricehamn, är de bästa kommunerna om kunderna får bestämma. Många kommuner mäter regelbundet vad kunderna tycker om avfallshanteringen. Det handlar bland annat om hämtning av kärl- och säckavfall, besök på respektive tillgänglighet till återvinningscentral samt förtroende för och information om kommunens återvinning.

Alvesta kommun hamnar högst även i Avfall Sveriges ÅVC-index, där man mäter kundnöjdhet, tillgänglighet och öppettider samt ÅVC-kostnader. På andra plats hamnade Malmö tätt följd av Kungälv.

Alla uppgifter finns i Avfall Sveriges årliga rapport "Hushållsavfall i siffror".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079