23948sdkhjf

New York sätter P för EPS-förpackningar

Staden New York, USA, har tagit beslut om att helt förbjuda expanderad polystyren, EPS, som material i en rad produkter och förpackningar.
EPS anses av många vara ett kontroversiellt och miljöbelastande material, som inte borde tillåtas. Amerikanska Chemistry Council och dess avdelning Plastics Foodservice Packaging kallar beslutet ”förbryllande, ologiskt och skadligt för den lokala ekonomin”, rapporterar packnyheter.se

Ledande EPS-tillverkare säger sig ha försökt samarbeta med staden för att skapa ett effektivt insamlings- och återvinningsprogram för materialet, men har inte fått gehör för detta.

I EPS-förbudet ingår en rad engångsprodukter och förpackningar, vilka som av främst butiker och food service-företag. Förbudet gäller även så kallade "cellplastchips", som används som stötdämpare i exempelvis transportförpackningar.

Förbudet träder i kraft den 1 juli i år. Under förbudets första sex månader kommer överträdelser inte att bestraffas. Dock kommer företag som bryter förbudet att få en varning och en tillrättavisning. Från och med den 1 januari 2016 kommer böter att utfärdas.

New Yorks renhållningsdepartement uppges ha samlat in mer än 28.500 ton EPS-produkter under 2014. 90 procent av dessa produkter utgjordes av EPS från engångsförpackningar inom food service. /Plastics News, packnyheter

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078