23948sdkhjf

Svenskt forskningsinstitut förbättrar batteriåtervinningen

Industriforskningsinstitutet Swerea Mefos i Luleå ska se till att vi blir än bättre på att ta tillvara på de värdefulla metaller som ryms i vara små batterier.
Varje år används cirka 70 miljoner engångsbatterier i våra svenska hushåll. Vi är måhända duktiga på att samla in dessa, men dessvärre tas batteriernas alla värdefulla metaller inte om hand.

Forskaren Guozhu Ye och hans kollegor vid Luleå universitet arbetar just nu med att utveckla en process som ska öka återvinningsgraden för alkaliska batterier.

Energimyndigheten har beviljat Swerea Mefos 4,3 miljoner kronor för projektet som ska pågå under två år.

Idag samlas cirka 70 procent av alla använda alkaliska batterier in. De krossas och separeras och stålskalet tas om hand. Kvar är innandömet som kallas "black mass" och som bland annat består av zink och mangan. Idag återvinns bara zink medan mangan, hamnar på deponi.

–2013 såldes nära 3 500 ton alkaliska batterier till de svenska hushållen, drygt 2 400 ton samlades in. Även om batteriåtervinning bara kan stå för en mindre del av manganbehovet framöver så är det ändå betydelsefullt ur ett hållbarhetsperspektiv säger Guozhu Ye. /P4 Norrbotten
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113