23948sdkhjf

Hållbar konsumtion kan göra dig till Miljönär

Nu lanserar branschorganisationen Avfall Sverige tillsammans med alla kommuner  en märkning för alla de som lagar, lånar och återanvänder. Syftet med märkningen är att inspirera till en hållbar konsumtion.
De som är riktiga miljövänner, är miljönär-vänliga enligt kampanjen.

- Märkningen Miljönär-vänlig har tagit fram av Avfall Sverige för att gynna en hållbar konsumtion genom återanvändning,, samutnyttjande och reparation. Då förlängs livstiden på de varor vi använder vilket bidrar till det långsiktiga målet som är att minska mängden avfall och göra varorna mer miljöanpassade redan från början, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

I Sverige är vi generellt duktiga på att ta hand om det avfall som ändå uppstår i samhället. Mycket återstår att göra med bättre insamlingssystem och mer återvinning, men själva grundproblemet är enligt Avfall Sverige, att det uppstår för mycket avfall. Konsumtionen förbrukar råvaror och energi och som bidrar till miljö- och klimatpåverkan. Vilket inte är hållbart i längden.

- Det finns pengar att spara på att minska mängden avfall, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige. Privatpersoner kan spara mycket pengar på att laga, låna, och återanvända. Och vi kan tjäna miljarder ur ett samhällsekonomiskt perspektiv på att minska mängden avfall i Sverige. Ytterligare ett exempel är att kostnaden för att bygga nya hus kan minska med ungefär en procent genom att förebygga avfall. Dessutom sparas naturresurser och miljön mår bättre om vi minskar mängden avfall.

Miljönär-vänlig märkningen syftar till att lyfta upp initiativ som redan görs. Skomakare, cykelreparatörer, skräddare, secondhand och vintage är bara några exempel på verksamheter som kan erhålla märkningen.

Om man är intresserad av att få sin verksamhet märkt kan man gå in på www.miljönär.se och där kan man ansöka om att få märkningen. Villkoren är att ens verksamhet jobbar med att laga, låna och/eller återanvända.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078