23948sdkhjf

Naturgasen renas med asfalt

Den amerikanska nanoforskaren professor James Tour vid Rice University i Texas har i ett forskningsprojekt kunnat konstatera att det är möjligt att redan vid källan, rena naturgas med hjälp av asfalt.
Koldioxid fångas in av ett poröst asfaltpulver och pumpas tillbaka ner i marken. Ut kommer därefter naturgas helt fri från koldioxid.

2014 publicerade James Tours forskargrupp en vetenskaplig artikel om hur de utvecklat ett poröst kolpulver som kan absorbera 93 procent koldioxid. Idag delger dem att det faktiskt går att använda ett så billigt kolmaterial som asfalt i kombination med vanligt lut, kaliumhydroxid.

Alfalt och lut hettas upp till 600 grader Celsius. Därefter kombineras det med svavel eller kväve. Resultatet blir ett poröst kolpulver som forskarna har döpt till A-PC, asphalt-porous carbon, skriver Ny teknik och tillägger att den vidareutvecklade metoden med asfalt som grund har inneburit att kolpulvet nu kan absorbera 114 procent av sin egen vikt.

James Tour säger i ett pressmeddelande att han och hans forskarteam testat olika asfaltkvaliteter, och att det både visat sig vara billigare och effektivare att rena gasen från koldioxid redan vid källan, än att som i dag "tvätta" den ren i efterhand vid raffinaderierna eller gaskraftverken. /Rice university, Ny teknik

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081