23948sdkhjf

Vill forska om plast i miljön

På uppdrag av forskningsstiftelsen Mistra analyserar en arbetsgrupp förutsättningarna för en satsning inom området plasters miljöpåverkan. En programutlysning kan bli aktuell senare i år.
I mitten av december hölls en workshop på Mistra, på temat plast och miljö ur ett svenskt perspektiv. Bland deltagarna fanns representanter för akademin, plastindustrin, plastföretagens branschorganisation samt från miljörörelsen.

Att plast har använts i 150 år har bland annat satt spår i hav och vattendrag. Samtidigt är olika plaster en stor del av samhället.

System för återvinning och återanvändning behöver vidareutvecklas, samtidigt borde nya material som är biologiskt nedbrytbara utvecklas och deras nytta utvärderas.

Arbetsgruppen skriver för närvarande ett bakgrundsdokument om förutsättningarna för en programutlysning. Gruppen analyserar bland annat hur kompetensen ser ut i Sverige och vilka styrkor och svagheter som finns.

Arbetsgruppens dokument ska behandlas av Mistras styrelse i mars och kan komma att leda till en utlysning under våren.

Christopher Folkeson Welch, programansvarig på Mistra säger att flera faktorer talar för att det blir en programutlysning om plast i miljön.

-Det finns ett behov, och i Sverige finns det av tradition en stark plast- och polymerindustri, särskilt på västkusten, och stark forskning inom materialvetenskap. Efter läkemedelsbranschens sorti finns det dessutom gott om duktiga kemister, säger Welch i ett pressmeddelande. / Kemisk tidskrift, Mistra
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062