23948sdkhjf

Ny patenterad marksaneringsmetod lanseras

Ett forskningsprojekt som Ragn-Sells inledde 2011 tillsammans med Luleå Tekniska Universitet, Stabsuecia i Södra Vi och Statens Geotekniska Institut, SGI, har nu resulterat i en ny patenterad metod för tvättning av komplext förorenade jordar.
Teknologin sägs göra saneringen av landets förorenade områden mer resurseffektiv genom att man kan öka återanvändningen av förorenad jord.

O korthet innebär uppfinningen att föroreningar kan tvättas ut ur jorden med en speciell tvättvätska som är biologiskt nedbrytbar. Tvättvätskan i sig tillverkas av avfall och blir därför väldigt resurssnål. När föroreningarna i jorden flyttas till tvättvätskan är det mycket enkelt att rena tvättvätskan och man kan få ut ett koncentrat av föroreningar.

En av uppfinnarna är professor Anders Lagerkvist, vid LTU:

- Vår forskning är till stor del tillämpad och utförs i nära samarbete med industrin. Det är extra roligt när den kan resultera i patent, det visar att vår forskning leder till användbara och kreativa lösningar på avfallsproblem.

- Metoden fungerar bra för flera olika metaller och är särskilt lämpad för arsenikförorenad jord. Med rätt projekt och bra framförhållning har teknologin potential att kunna öka återanvändningen av förorenad jord direkt på plats, vi hoppas nu att vi kan hitta ett första skarpt demonstrationsprojekt där metoden kan provas i stor skala, säger Anders Kihl, utvecklingschef på Ragn-Sells.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063