23948sdkhjf

Sanering av Hallands mest förorenade område kan starta

Nu kan saneringen komma igång i, kvarteret Renen i centrala Varberg, Hallands mest förorenade område. Erfarenheterna kan komma till nytta även för sanering efter andra nedlagda industrier som förorenat miljön med klorerade lösningsmedel.  Naturvårdsverket bidrar med 91 miljoner kronor åren 2015-2024, varav 5 miljoner kronor för 2015.


– Saneringen är helt nödvändig av hälsoskäl. Klorerade lösningsmedel har spridits till grundvattnet. Det finns en stor risk för att lösningsmedel i gasform läcker in i byggnader nedströms kvarteret Renen, säger Carl Mikael Strauss , sektionschef på Naturvårdsverket.

Åren 1962-2003 drevs olika finmekaniska industrier i kvarteret. Klorerade lösningsmedel användes bland annat vid ytbehandling och tvätt av gods. Orenat avloppsvattnet från processerna leddes länge ut i en slambrunn på området. Den är byggd av stenblock på berggrund och det har lett till att klorerade lösningsmedel läckt ut genom otätheter i brunnen och berget. Det har spridits via grundvatten och sprickor i berggrunden genom årtiondena.

Projektet har högsta prioritet på Länsstyrelsen i Hallands regionala program för efterbehandling. På grund av föroreningssituationen och för att minska risken för okontrollerad spridning har Varbergs kommun infört restriktioner mot borrning och schaktning i centrala staden.

– Det här projektet kan få stor betydelse för att utveckla metoder för undersökning och åtgärder mot klorerade lösningsmedel i grundvatten och berg, säger John Lotoft , handläggare på Naturvårdsverket

Totalt avsätter Naturvårdsverket i år 287 miljoner kronor till åtgärder i förorenade områden. Bidraget går till länsstyrelsen som förmedlar till den som driver projektet. Vanligen är det kommunen men SGU kan också driva projekten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064