23948sdkhjf

Metodik gällande förorenad mark

Det förekommer stora variationer i kvaliteten och transparensen hos riktvärden för nya föroreningsämnen. Ett stöd för kvalitetssäkring av både ämnesdata som behövs för beräkning av riktvärden och själva riktvärdena, ska råda bot på detta.
Naturvårdsverket har sedan tidigare utarbetat generella riktvärden för förorenad mark för ett femtiotal ämnen och ämnesgrupper. Dessa är beräknade med utgångspunkt i vanliga förhållanden vid förorenade områden i Sverige och är tänkta att användas i inledande riskbedömningar.

När förorenade områden undersöks händer det att förhöjda halter även påträffas av föroreningar som saknar generella riktvärden. Sådana ämnen hanteras ofta genom att riktvärden tas fram inom de enskilda projekten. Hur data och beräknade riktvärden värderas, redovisas och kvalitetssäkras varierar idag kraftigt och det finns därför ett behov av en gemensam metodik för arbetet med att ta fram ämnesdata och beräkna riktvärden för nya föroreningsämnen.

Statens geotekniska institut (SGI) har nu utarbetat en metodik som omfattar att samla in, kvalitetsbedöma och välja ut ämnesdata samt kvalitetsklassa beräknade riktvärden. Publikationen är användbar både då ämnesdata och riktvärden tas fram samt vid granskning. Metodiken baseras på, och är ett komplement till, Naturvårdsverkets riktvärdesmodell ”Riktvärden för förorenad mark −Modellbeskrivning och vägledning”. /SGI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078