23948sdkhjf

Återvinnare satsar på rally

Rally Sweden i värmlandsskogarna är redan världsledande vad gäller miljöanpassning. Målet för år i är att hela tävlingen ska bli klimatneutral. För att lyckas är bland annat Per Ljungberg från SITA utsedd till miljöchef och med i tävlingsledningen.


Svenska Rallyt och SITA har samarbetat i tolv år och hela tiden utvecklat hanteringen av rallyts avfall, före, under och efter tävlingen. Att dessutom Rally Sweden anlitar SITAs Per Ljungberg som rallyts miljöchef visar tydligt på att miljön är topprioriterad.

– Avfallshanteringen är viktig och vi vill underlätta för publik, deltagare och funktionärer att göra rätt, säger Per Ljungberg, miljöchef Rally Sweden och fortsätter:

– Många tänker nog på bilsport som en miljöbov, men vi ska även i år visa att en tävling med 107 tävlingsbilar/team och 200 000 åskådare kan genomföras med hänsyn till miljön. De stora hjältarna är våra 4 000 frivilliga funktionär som hjälper oss att samla in avfall på sträckorna i skogen, på alla arenor och de olika VIP arrangemangen.

Under Rally Sweden anordnas en Biz Week på KCCC (Karlstad Congress Cultre Center) som även är Rally Swedens huvudkontor. Här kan man nätverka, få nya insikter samt lära av varandra.

Fredag 13 februari arrangerar SITA ett seminarium om farligt avfall. Talare är Malin Lidhjelm-Steén, chef för farligt avfall inom SITA. Enligt Per Ljungberg upplever många företag att hantering av farligt avfall är krångligt.

– Malin ska ge åhörarna kunskaper om hur de hanterar avfallet på rätt sätt för att klara lagkraven och samtidig minskar påverkar på miljön.

Fakta Rally Sweden

• Avgörs 12–15 februari.
• Det största återkommande eventet i Sverige.
• Högsta möjliga certifiering för sitt miljöarbete, Achievement of Excellence, av internationella bilsportförbundet FIA. Ett helt åtgärdspaket för konsekvent hänsyn till miljön, med utbildningar och samverkansmodeller vilket kan jämföras med ISO certifiering anpassad till motorsport.
• Serviceplatsen för de 107 teamen är en två kilometer lång gata som byggs upp varje år, en rallystad mitt ute i skogen.
• SITA hanterar cirka 50 ton avfall under rallyt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081