23948sdkhjf

Satsning ska förbättra miljön i våra hav

Havs- och vattenmyndigheten har presenterat ett förslag på 33 åtgärder som har tagits fram för att förbättra havsmiljön i Östersjön och Nordsjön.
Åtgärderna beräknas kosta runt fyra miljarder kronor. Om miljöstatusen uppgraderas kan den ekonomiska vinningen dock bli 200 miljarder kronor under den följande femårsperioden, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Marie Berghult, chef för Havs- och vattenmiljöenheten säger att tanken är att under de här fem åren åstadkomma fysiska åtgärder i havet.

Bakgrunden till åtgärdsprogrammet är att EU:s medlemsländer har förbundit sig till att följa havsmiljödirektivet, vilket syftar till att haven år 2020 ska ha en god miljöstatus.

Enligt en prognos från Havs- och vattenmyndigheten som kom ut 2012 skulle inget av Sveriges havsområden nå godkänd status till år 2020. Av den anledningen initierades arbetet med den åtgärdsplan på 33 punkter som nu presenterats.

−Marint avfall kommer framförallt från land. Vi föreslår olika åtgärder kopplat till avfallsförebyggande på land samt information till allmänheten, men även havsbaserat avfall såsom förlorade fiskeredskap skall åtgärdas.

De dyraste åtgärderna handlar om att minska mängden giftiga ämnen i haven, genom åtgärder i avloppsreningsverk.

Kostnaden, om förslagen går igenom, kan uppgå till två miljarder kronor. /HaV
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063