23948sdkhjf

Bättre avfallsstatistik och spårbarhet av farligt avfall

Naturvårdsverket har fått i uppdrag att utveckla avfallsstatistiken och utveckla ett förslag på ett system för spårbarhet av framförallt farligt avfall. Uppdraget ska delredovisas senast den 10 september 2015 och slutredovisas 1 oktober 2016.
Verket ska analysera dagens avfallsflöden och hur de förväntas utvecklas. I uppdraget ingår också att analysera hur dessa avfallsflöden kan förväntas tas om hand samt hur kapaciteten för olika typer av avfallsbehandling kan förväntas utvecklas. Utifrån denna analys ska myndigheten utveckla avfallsstatistiken och föreslå hur dessa uppgifter kan samlas in och sammanställas kontinuerligt.

Vidare ska myndigheten utveckla ett förslag på ett särskilt system för spårbarhet av framförallt farligt avfall. Förslaget ska uppfylla kraven i direktiv 2006/98/EG om avfall, särskilt i fråga om spårbarhet enligt artikel 17 och registerhållning enligt artikel 35.

Förslagen ska bidra till att det blir enklare att följa flöden och trender inom avfallsområdet, inklusive import och export och att få bättre underlag för tillsyn. Förslagen ska också bidra till att etappmålen om avfall kan följas upp och ska kunna funegra som underlag och komplement till den nationella avfallsplanen.

Naturvårdsverket ska i detta arbete föra en dialog med berörda instanser och aktörer. Vidare ska myndigheten ha regelbundna avstämningar med Regeringskansliet, och främst då Miljö- och energidepartementet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282