23948sdkhjf

Avfallsfria Ada – biggest loser inom avfall

Avfallsfria Ada, alias Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och Vatten i Göteborg, ska leva utan att lämna en enda sopa efter sig! 
Under mars månad kommer "Avfallsfria Ada " – alias Ulrika Naezer, kommunikatör på kretslopp och vatten – att anta utmaningen. Hon ska bli en biggest loser inom avfall. Målet är att leva på ungefär samma sätt, med samma näringsintag, fritidssysselsättningar och nöjen som vanligt, men undvika att orsaka annat avfall än matavfall. Inspirationen kommer från Zero waste-rörelsens Avstå (Refuse), Minska (Reduce), Återanvänd (Reuse) och Återvinn (Recycle). .

Går det att skapa en värld utan sopor?

För 100 år sedan hade varje svensk cirka 50 kilo sopor per år. Förra året hade de som bor i Göteborg 400. Den privata konsumtionen och dess avfall står i dag för 40 procent av våra klimatutsläpp. Därför måste vi minska vår konsumtion av materiella saker. Men går det att undvika avfall när man bor i en storstad som Göteborg? Är det överhuvudtaget möjligt att åstadkomma en värld utan sopor? Går det att leva avfallsfritt, förutom oundvikligt matavfall, som till exempel bananskal, kaffesump och äggskal som blir till biogas och näring.

Hur ska hon få hem mjölken?

Det svåraste kommer antagligen att vara de varor man behöver för sitt dagliga liv. Hur ska hon få hem mjölken och olivoljan? Hur ska hon få tag i diskmedel utan förpackning? Vad ska hon göra med den tomma syltburken?
– Jag börjar inte heller från noll, jag har redan saker hemma. Halvfulla flingpaketet, syltburkar och annat kommer att ätas upp, men när avfall uppstår väcks frågan: Kan jag använda detta på något sätt? Då vill jag gärna ha tips och råd av er, alla greenhackare, säger Avfallsfria Ada, alias Ulrika Naezer.

För dem som inte är redo att anta denna extrema utmaning kommer det att finnas andra utmaningar och tips på greenhackgbg.se. Det kan handla om att säga Nej tack till reklam, undvika engångsmaterial och laga kläder, cyklar och annat som går sönder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.798