23948sdkhjf

Ny avfallsplan för Jokkmokk

Med fokus på minskat matsvinn och ökad mängd insamlat matavfall, lägger nu Jokkmokk förslag till en ny avfallsplan.


Avfallsplanen är nu ute på remiss, och den gamla avfallsplanen antogs 2008, och eftersom det skett förändringar såväl regionalt som lokalt under de åren, vill man uppdatera sig.

En arbetsgrupp med bland annat kommunalrådet Stefan Andersson, har under nio månader arbetat fram den nya avfallsplanen. Planen har satt några mål till 2022, här är några av de: Mängden insamlat hushållsavfall ska minska med fem procent till 2022, De kommunala kökens matsvinn ska minska med fem procent till 2020, insamlat matavfall ska öka med fem procent till 2020 (utredning görs om möjligheter till matavfallsinsamling även i Kåbdalis, Murjek med flera ställen), Dessutom förväntas fler invånare lämna begagnade saker för återanvändning.

I nuläget kostar avfallshanteringen i kommunen 7,1 miljoner kronor per år och renhållningstaxan täcker 75 procent av de kostnaderna. Det insamlade hushållsavfallet körs till Kiruna värmeverk för energiåtervinning, och sedan 2010 lägger hushållen i Jokkmokk, Porjus, och Vuollerim matavfall i särskilda kärl. Avfallet fraktas sedan till Boden för biogasutvinning.

Källa: Norrbottens Kuriren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063