23948sdkhjf

Kristianstad tar hjälp av hönsskit och tång

Fullskalig Rening Av Mikroföroreningar, är ett projekt vid högskolan i Kristianstad där forskarna vill prova möjligen att rena avloppsvatten från läkemedelsrester med hönsgödsel och tång.
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delade i fjol ut tio miljoner kronor till forskning, utveckling och utvärdering av nya reningstekniker. Kristaianstadsprojektet var ett av sex projekt som som fick del av pengarna.

Bakom projektet står de båda forskarna Erland Björkman och Ola Svahne som just nu testar idén i de kommunala reningsverken i Osby och Bromölla kommun.

- För rening av hormonstörande medel har biokol av hönsskit visat sig nästan lika effektivt som aktivt kol. Vi testar även rening med tång och pellets, säger Erland Björklund i tidningen ”Hav &Vatten”.

Enligt Björklund konsumeras det, bara i Skåne, ungefär ett ton av substansen diklofenak (en substans som bland annat finns i läkemedlen Voltaren och Arthrotec). Närmare 70 procent av den mängd som kommer in med avloppsvatten till reningsverken kan sedan rinna ut i naturen, säger han. /HaV

Vi testar även rening med tång och pellets, säger forskarna Erland Björkman och Ola Svahne. Foto Peter Kroon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063