23948sdkhjf

Avfallskvarnar kan ge mer biogas

Mer biogas kan produceras med hjälp av ett nytt insamlingssystem för matavfall i tätbefolkade områden, visar en ny rapport.
I Sverige samlas en tredjedel av matavfallet in för att omvandlas till biogas, men fortfarande saknar invånarna i 100 svenska kommuner denna möjlighet. Det är svårt att hitta lämpliga insamlingssystem för matavfall i tätbefolkade områden, som Stockholm, Malmö, och Göteborg.

Nu har ett nytt insamlingssystem baserat på avfallskvarnar installerats i ett bostadsområde i Malmö och resultaten är mycket lovande.

Matavfall är ett viktigt substrat för biogasproduktion. 1000 bananskal kan till exempel driva en bil i 100 kilometer. Idag kör var femte buss i den svenska kollektivtrafiken på biogas som till stora delar producerats av matavfall.

I den nya rapporten "New collection System for Food Waste to Biogas" framgår att hushåll med avfallskvarnar separerar lika mycket matavfall som hushåll som använder en separat papperspåse för insamlingen.

Dessutom visar studien att matavfallet som spolas ner i kökets avlopp effektivt kan samlas upp i en nergrävd tank utanför fastigheten som i sin tur enkelt kan tömmas av en tankbil en gång i månaden.

- Logistiken kring insamlingen av matavfall i ett tätbefolkat område blir enklare med det nya systemet, kommenterar Åsa Davidsson vid LTH, en av författarna till rapporten.

Mimmi Bissmont vid VA Syd, är också en av rapportförfattarna och hon menar att projektet visat att avfallskvarnar är ett fullgott alternativ till andra system och att det nu är troligt att det kommer att användas i Malmö i allt större utsträckning.

Källa: kemivarlden.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062