23948sdkhjf

Forskningspengar till Karlstads- och Mittuniversitetet

Totalt tolv miljoner har tilldelats Karlstads universitet och Mittuniversitetet, för studier kring extrema väderhändelser och vilka risker det kan innebära för gemene man och myndigheter.
Karlstads universitet har fått åtta miljoner kronor för ett forskningsprogram där data studeras om tidigare extrema väderhändelser, kommuners ansvar vid vattennära byggande och kommuners roll i samverkan med andra aktörer. Dessutom ska forskarna titta på vilka faktorer som påverkar bostadsägares förebyggande åtgärder i relation till risker.

Mittuniversitetet har fått fyra miljoner kronor för att studera människors uppfattningar och beteenden i förhållande till klimatrisker. Målet är att få ökad kunskap om riskuppfattning, beteende och betalningsvilja vad gäller försäkringar.

Projekten finansieras av Länsförsäkringsbolagens Forskningsfond som hoppas att resultaten av den finansierade forskningen ska hjälpa försäkringsbolaget att göra de nödvändiga anpassningar som krävs för att kunna fortsätta erbjuda sina kunder bra försäkringar till rimliga priser.

– Med forskningen kommer vi till exempel kunna se hur vi kan förebygga riskbeteenden hos våra kunder och hitta bättre sätt att ta hand om kunderna vid naturkatastrofer, säger Torbjörn Olsson, klimatexpert på Länsförsäkringar. Förhoppningen är att forskningen ska leda till att vi får tryggare och hållbarare boendeformer i framtiden. /Länsförsäkringar
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078