23948sdkhjf

Gjorde vi vad vi kunde?

I skapandeprocessen av detta nummer, med tema farligt avfall och marksanering har jag fått följa en rad olika ”Fall” som handlat om sanering av förorenade områden. Nu ska man bland annat sanera bangården i Nässjö, Oskarshamns hamnbassäng, Malmens metallfabrik i Hovmantorp, och kvarteret Renen i Varberg (Hallands mest förorenade område), detta är bara några av alla de förorenade områden som finns runt om i landet och som är i behov av att saneras omgående. Det jag slås av är hur stor våra förfäders miljöskuld egentligen är, och att vår generation nu måste ta itu med den för att kunna överlämna en bättre miljö till våra barn och barnbarn.

Naturligtvis så har kunskapen om ämnens farlighet ökat under åren och lagstiftningen och reglerna kring hur man ska hantera dem och på ett miljösäkert sätt ta hand om dem, har blivit avsevärt bättre. Metoderna och teknikerna för att rena förorenade massor har också utvecklats och förnyats. Ser fram emot att lära mig mer och höra de senaste nyheterna och tekniska landvinningarna på Renare Marks vårmöte 25-26 mars på Arlanda.

Jag funderar vidare på hur vår generations miljöskuld kan komma att se ut. Kanske inte så mycket i rena föroreningar till mark med trikloreten, PFOS, arsenik och bly, utan kanske mer i det att vi såg vad som hände med klimatförändringarna men vad gjorde vi? Tog vi klimatförändringarna på allvar? Gjorde vi vad vi kunde? Eller såg vi bara vad som var på väg att hända, men tog inte tag i det?

Jag vill gärna tro att vi alla gör vad vi kan för kommande generationers möjlighet att leva ett liv på vår planet som är friskare, renare, miljövänligare och mer hälsosamt.

Martin Dyberg

Chefredaktör

Recycling & Miljöteknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094