23948sdkhjf

Bättre fart på efterbehandlingen 2014

41 gamla förorenade industriområden sanerades under fjolåret med statliga medel. Fler väntar på beslut om bidrag. Länsstyrelserna har via tillsyn drivit på sanering av områden där företag helt eller delvis betalar för saneringen, bland dem Bahco i Uppsala och Mariebergs gamla sågverk i Västernorrland.



Det här framgår av Naturvårdsverkets lägesrapport till regeringen om efterbehandlingen av förorenade områden 2014. Det finns cirka 1 220 förorenade område med potentiellt mycket stora risker, riskklass 1. Ytterligare cirka 13 800 områden tillhör risklass 2 och medför stor risk.


Staten finansierar saneringar där inga andra ansvariga finns kvar eller kan pekas ut. Tack vare några rättsfall har det blivit tydligare när staten respektive företag ska ta ansvar och det har lett till att processen att fördela ansvar snabbats upp.

– Det stora problemet idag är att få pengarna att räcka till. Med nuvarande takt kommer objekten i riskklass 1 vara sanerade till år 2080 enligt en utredning som vi gjorde 2013. Totalt har cirka 400 objekt sanerats med statliga medel hittills, säger Anna Nordin , handläggare på Naturvårdsverket.

Flera saker bidrar till att arbetet flyter på bättre. Kommunerna fick 2014 tillgång till en webbaserad vägledning om förorenade områden. I Mälarlänen och Gotland erbjuds kommunerna särskild utbildning och i Norr- och Västerbotten pågår projekt om nedlagda gruvors påverkan på vattendrag.

Länsstyrelserna har fått särskilda medel för att genom tillsyn driva fram åtgärder i förorenade områden där det fortfarande finns en ansvarig aktör.

– Det krävs stark och kompetent tillsyn för att driva på de privatfinansierade objekten. Allt fler av objekten är utredda, säger Anna Nordin.

Tillsynsinsatser och branschinitiativet Spimfab har båda bidragit till att frågan om sanering av nedlagda bensinstationer kunnat lösas utan utdragna rättsprocesser. De utgör drygt hälften av de 1 900 privatfinansierade objekten och tillhör riskklass 2.

Även statliga företag och organisationer har lämnat förorenade områden efter sig när verksamheter lagts ned. SGU har identifierat cirka 140 sådana objekt och hälften har inventerats för att klarlägga riskerna. Fyra objekt är utredda och förberedda för åtgärder och gäller nedlagda statliga oljelager i Otterbäcken, Asphyttan, Junsele och Ludvika. Vidare har fabriksområdena efter Saab Dynamics och Åsbro impregnering åtgärdats.

Naturvårdsverket har tagit fram en karta som visar de 41 objekt där sanering pågick under 2014. De flesta objekten beskrivs på vår webbplats. I rapporteringen till regeringen finns lista över de statliga objekten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079