23948sdkhjf

Luftvårdspris till aluminiumtillverkare

Kronobergs Luftvårdsförbund uppmärksammar Stena Aluminiums miljöarbete. Nu tilldelas bolaget Luftvårdspriset 2015 för miljöinvesteringar som inneburit lägre utsläpp, eliminerade luktstörningar och fjärrvärme till Älmhult.
– Det är med glädje vi ser att ansträngningarna ger resultat och uppmärksammas av vår omvärld. Utmärkelsen sporrar oss till nya satsningar, säger Fredrik Pettersson, VD Stena Aluminium.

Stena Aluminium har de senaste åren gjort omfattande miljöinvesteringar i ny rökgasrening, efterbrännkammare och ny skorsten. Därutöver står energin i spillvärmen från smältugnarna för en viktig del i fjärrvärmenätet i Älmhults tätort.

– Vi vill definitivt vara ett föredöme och visa att investeringarna förenar lönsamhet med en stor miljönytta. Vi har en stark innovativ förmåga i vår organisation och framöver kommer fler intressanta lösningar, inte minst genom de lovande forskningsprojekt som pågår, säger Fredrik Pettersson.

Kronobergs läns luftvårdsförbund är en ideell förening där medlemmarna utgörs av företag, kommuner, myndigheter och andra intressenter som påverkar luftmiljön eller har intresse av luftvård. För att stimulera till goda prestationer inom luftmiljöområdet utdelas ett årligt luftvårdspris. I år går utmärkelsen till Stena Aluminium med motiveringen:

”Företagets investering i ny rökgasreningsanläggning innebär betydligt vassare teknik än vad som kan anses utgöra bästa möjliga teknik enligt miljöbalkens mening. Investeringen innebär att utsläppen till luft har minskat, tidigare besvärande luktstörningar eliminerats och dessutom kommer spillvärmen till nytta i Älmhults fjärrvärmenät. Med facit i hand har både miljön och älmhultsborna haft god nytta av detta. Företagets miljöarbete är ett föredöme i Europa.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078