23948sdkhjf

Kalmar får saneringsmiljoner

Kalmar får 4,5 miljoner kronor i bidrag för att åtgärda en del av föroreningarna vid Vassmolösa ångsåg. Det har Naturvårdsverket beslutat.
Sågverksamhet bedrevs i Vassmolösa mellan 1946-1976. Ångsågen i Vassmolösa är ett högt prioriterat objekt i länet när det handlar om att åtgärda förorenade områden. Det står klart efter flera års utredningar och området rankas därför högt på länsstyrelsens prioriteringslista. Det är främst det doppningsmedel som man använde på sågen som nu gjort marken förorenad. Ämnena som hittats är dioxin och pentaklorfenol är både giftiga och svårnedbrytbara kemiska föreningar.

Vassmolösa ligger på Nybroåsen varifrån vatten tas för kommunal vattenförsörjning. Att marken där Vassmolösa ångsåg bedrivits är förorenad medför på lång sikt en risk för spridning till grundvattentäkten. Därför är det angeläget att genomföra saneringsåtgärder.

- Att Naturvårdsverket bevilja oss bidrag är mycket positivt. Även om det medel som beviljats bara avser en delåtgärd är det en viktig signal för oss att projektet är prioriterat, säger exploateringsingenjör Maria Jakobsson, Kalmar kommun.

Åtgärderna som fått bidrag omfattar doppningsplatserna och närmaste omgivning. Förberedelser och planering påbörjas direkt och grävarbetena börjar så snart som möjligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078