23948sdkhjf

Stort pilotprojekt om hushållsplast i Danmark

Danska folket slänger varje år cirka 400.000 ton plastavfall. Nästan hälften av detta hamnar i hushållsavfallet. För att råda bot på detta har tre danska plastföretag gått samman i ett stort pilotprojekt.
Holbaek Supply A/S, Schoeller Plast Enterprise A/S och Aage Vestergaard Larsen A/S har ingått ett avtal gällande insamling och återvinning av hushållsplast.

Under hösten kommer 25.000 hushåll i Holbaek att få en ny container för plast och metall, i vilken de ska sortera och samla sin hushållsplast de två kommande åren. Allt ska tas tillvara, såväl hårda plastförpackningar som plastfilm.

Holbaek Supply har fått stöd från miljöministeriet för att kunna säkerställa att plastavfallet kommer att kunna utnyttjas optimalt.

- Kunderna ska inte behöva vara plastexperter, de ska bara kasta allt sitt plastavfall i en behållare. Sorteringen sköter vi, därför har vi tagit fram en ny sorteringsanläggning, där vi kan sortera plast effektivt, säger Lark Ærenlund, på Holbaek Supply och projektledare för projektet.

När plasten separerats transporteras den till Mariager, där Aage Vestergaard Larsen gör vidareförädlingen i sin nya produktionslinje för sortering och tvättning av smutsiga plastavfall.

När plasten sorterats, tvättats och kompounderats till ny plastråvara skickas den till Schoeller Plast Enterprise som ska producera en ny produkt, avfallsseparationssystem, utvecklat av Holbaek Supply. Schoeller Plast Enterprise ska även tillverka plastlådsystem för industrin och detaljhandeln.

Slutprodukten håller fortfarande på att utvecklas av Holbaek Supply och Schoeller Plast Enterprise./ Plastindustrien
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064