23948sdkhjf

Hållbar plast i fokus för ny utlysning

Plastbranschen måste bli mer hållbar och svensk processindustri mer konkurrenskraftig. Ett nytt Mistraprogram ska bidra till detta.
Intresserade grupper av forskare och företag kan fram till september söka medel i utlysningen Plast i ett hållbart samhälle.

Utlysningen tar sikte på att lösa praktiska miljöproblem snarare än att studera miljöeffekter relaterade till plast. Av forskningsprogrammets totala budget på 60 miljoner kronor över fyra år ställer Mistra upp med 45 miljoner kronor. Resterande del ska komma från medverkande i ansökningen.

– Vi hoppas att programmet ska stärka plastindustrin i Sverige och att vi får igång användningen av förnybara råvaror, säger Christopher Folkeson Welch på Mistra.

En viktig utmaning är att utveckla nya tekniska lösningar. Det handlar om dels att producera plast med förnybara råvaror, dels att ta fram nya, mindre giftiga, tillsatser. En annan central frågeställning är ökad återanvändning, återtillverkning och återvinning av plast.

– Plast som redan finns i systemet måste kunna återanvändas, exempelvis som råvara för ny plast. Men det kräver bland annat en effektiv sortering av olika plastsorter. Det är en fråga som bör inkludera såväl återvinnings- som tillverkningsindustri, säger Christopher Folkeson Welch.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063