23948sdkhjf

Svensk batteriuppfinning går framåt

Batterimarknaden väntas växa stort i framtiden, vilket också ställer krav på att återvinningen av de uttjänta batterierna kan effektiviseras.
Forskare vid Uppsala universitet har sedan en tid tillbaka skapat ett helt återvinningsbart litiumbatteri, med hjälp av tallkåda och alfalfagroddar.

Litiumbatterier används inom många områden. De har ett högt energiinnehåll och kan återladdas många gånger utan försämrad prestanda, men att återvinna dem är en energikrävande och inte helt riskfri process eftersom giftiga kemikalier måste användas för att få ut grundämnen som kobolt och koppar.

Forskare på Ångströmlaboratoriet på Uppsala universitet tagit fram ett litiumbatteri som innehåller ämnen från tallkåda och alfalfa, vilka till skillnad från dagens litiumbatterier återvinnas utan giftiga kemikalier och hög energiåtgång.

– Det räcker istället i princip med etanol och vatten och är väldigt energisnålt. Bara det är en stor vinst, säger en av forskarna, Daniel Brandell.

Han och hans forskarkollegor är positiva över resultaten och tror att batterierna kommer att kunna användas i bland annat smarta förpackningar och för att ersätta batterierna i mobiler och andra elektriska apparater. Ett annat användningsområde är storskalig lagring av energi.

Brandell tror att den nya batteritypen skulle kunna finnas på marknaden redan inom ett par år, beroende på om det finns intresse från företag att driva detta vidare. /extrakt.se

Forskarteamet Stevén Renault, Daniel Brandell och Kristina Edström från Uppsala universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078