23948sdkhjf

Energiomställning kräver nya styrmedel

För att komma tillrätta med klimatförändringarna och uppnå samhällets högt ställda klimatmål krävs det att den kolintensiva energianvändningen minskar till förmån för förnyelsebar energiteknik, som till exempel vindkraft, det skriver Åsa Lindman i sin forskningsrapport vid Luleå tekniska universitet.
– Med bättre styrmedel och ekonomiska incitament kan vi på ett mer effektivt sätt uppnå våra mål. Dels att vi faktiskt uppfyller de befintliga riktlinjerna men även att vi kan göra det på ett mer kostnadseffektivt sätt, säger Åsa Lindman, filosofie doktor vid Luleå tekniska universitet.

Temat i Lindmarks studie är att försöka förstå teknikutvecklingsprocessen inom sektorn för förnyelsebar energiteknik, och identifiera några av de viktigaste drivkrafterna bakom den. En avgörande insikt av forskningen är att det krävs en helhetsbild för att styrmedel och riktlinjer ska få reella verkningar.

– Utformningen av förnyelsebar energiteknikutveckling är en komplex uppgift att komma till rätta med och min forskning visar att det krävs flera olika strategier för att ta till sig olika typer av marknadsmisslyckanden. Till exempel kan det finnas starka skäl att komplettera ett utsläppspris på koldioxid med andra styrmedel som specifikt gynnar teknisk utveckling, säger Åsa Lindman.

Hon anser att det bland annat krävs offentliga investeringar i forskning och utveckling av energiteknik. De ekonomiska incitamenten räcker inte ensamt utan den tekniska utvecklingen måste uppmuntras i alla stadier för att styrmedlen ska få önskad effekt. Att den energitekniska utvecklingen inte enbart kan drivas av den fria marknaden utan även bör finansieras med offentliga medel. /Luleå tekniska universitet

Åsa Lindman, filosofie doktor vid Luleå tekniska universitet. Fotograf: Lars Andersson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081