23948sdkhjf

Fler miljöfarliga ämnen regleras på global nivå

Förhandlingarna inom tre av FN:s konventioner för kemikalier och avfall är avslutad. Beslut togs om att reglera ytterligare tre farliga organiska långlivade ämnen.
Beslut togs även om starkare begränsningar för PFOS, som uppmärksammats i Sverige genom spridning till flera dricksvattentäkter.

Det är de hälso- och miljöfarliga industrikemikalierna hexaklorbutadien (HCBD) och polyklorerade naftalener (PCN) samt bekämpningsmedlet pentaklorfenol (PCP) som genom beslut enligt Stockholmskonventionen nu satts upp på listan för global utfasning.

Sverige har drivit frågan om att ta bort ett antal tidsbegränsande undantag för användning av det högfluorerade ämnet PFOS. Efter förhandlingarna blev resultatet att hälften av de tidbegränsade undantagen kunde tas bort.

Inom ramen för Baselkonventionens arbete antog parterna en vägledning om elavfall, det vill säga avfall som utgörs av elektrisk och elektronisk utrustning.

Vid mötet utlovade Sverige ett första bidrag på 1,5 miljoner kronor till den fond för stöd till det internationella arbetet med kemikalier och avfall som skapades förra året. /regeringen.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093