23948sdkhjf

Tillsätt urea före lagringen av slammet

Avloppsslam bör lagras så kort tid som möjligt och gärna tillsättas urea. Den rekommendationen ger forskare vid Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) efter ett nyligen avslutat projekt tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Att rena avloppsvatten är bra för miljön, men reningsprocessen och hanteringen av avloppsslam belastar miljön genom utsläpp av växthusgaserna lustgas och metan.

Agnes Willén, anställd vid JTI och som går en utbildning vid SLU forskar om lagring och spridning av slam från reningsverk.

Under sitt fyraåriga projekt har hon upptäckt att slamlagret minskar utsläppen av lustgas när den övertäckts, dock ökar utsläppen av metan. Däremot minskar utsläppen nästan helt av lustgas och mycket kraftigt av metan när man tillsatter urea (urinämne) till slammet före lagringen.

I sin systemanalys kom hon fram till att systemet där slam behandlats med urea och sprids på våren har allra lägst klimatpåverkan.

Att samförbränna slam med biobränsle för produktion av fjärrvärme kan också ge låg klimatpåverkan, men bara om slammet inte behöver lagras eller transporteras. Rening av avloppsvatten ger normalt väsentligt större klimatpåverkan än slamhantering. Det är framförallt vissa typer av rening av vattnet från slamavvattningen, det så kallade rejektvattnet, som ger höga lustgasutsläpp.

Projektet har genomförts av SLU, JTI, IVL och KTH, med huvudsaklig finansiering från Formas och Svenskt Vatten Utveckling. /JTI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048