23948sdkhjf

Materialåtervinningen ökar i Sverige

Den biologiska återvinningen och materialåtervinningen ökar. Det visar ny statistik från Avfall Sverige över hushållsavfall i Sverige.
– Vi rör oss uppåt i avfallstrappan samtidigt som vår mix av behandlingsmetoder blir allt bättre, säger Weine Wiqvist, vd för branschorganisationen Avfall Sverige.

Statistiken visar en ökning av den totala mängden hushållsavfall. Detta beror till viss del på en ny metodik för beräkningen eftersom konstruktionsmaterial för anläggningsändamål numera också räknas in i statistiken.

Enligt statistiken behandlades 4 542 670 ton hushållsavfall i Sverige 2014, motsvarande 466 kg per person, vilket är en ökning med 2 procent jämfört med 2013.

För första gången är materialåtervinningen och den biologiska återvinningen tillsammans större än energiåtervinningen och utgör 52 procent av den totala andelen hushållsavfall. 47,3 procent gick till energiåtervinning.

Deponeringen av hushållsavfall är fortfarande mycket låg och utgör endast 0,7 procent, vilket är en minskning med 1 procent.

Det var ungefär lika många kommuner som samlade in matavfall 2014, som året innan. Insamlingen av denna har ökat med cirka 5 procent i hela landet. Det kan förklaras med att de kommuner som har separat insamling av matavfall exempelvis har utökat insamlingen till fler bostadsområden, restauranger eller butiker. Allt mer matavfall går till rötning i stället för kompostering. /Avfall Serige
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08