23948sdkhjf

Retursystem för uttjänta moppar lanseras

Innu Science lanserar nu ett retursystem för uttjänta mikrofibermoppar och utmanar därmed städbranschen att ta större samhällsansvar för städprodukters livscykler.
- Vi måste tänka i flera steg för att bygga ett uthålligt samhälle. Hur kan vi få material att hålla längre och vad kan vi använda dem till när de kastas, säger Joachim Åhlander, vd för Innu Science.

I Sverige tvättas dagligen mer än 1,8 miljoner moppar och 0,6 miljoner dukart i den professionella städverksamheten. Utifrån beräkningen att de anses förbrukade efter 300 användningar och tvättar, kasserar städbranschen årligen 220 ton icke-förnyelsebara textilfibrer. Innu Science lanserar nu ett återvinningssystem för företagets egna mikrofibermoppar. Från och med juni 2015 kommer man att samla in och återanvända mikrofibern från mopparna som bidrag till olika textila recyclingsprocesser.

- Vi har valt att utveckla moppar av 100 procent syntefiber som ger bästa hygien, funktion och ergonomi vid rengöring. Dessutom är de enkla att tvätta rena utan komplexa kemikalier och höga temperaturer. Rena fiberblandningar ger även den bästa sammansättningen för materialåtervinning, när vi slutligen bedömer mopparna som uttjänta, säger Ellinor Niit, textilingenjör Innu Science Scandinavia.

- Eftersom mikrofibern är gjord av plast, vilket kan vara svårt för naturen att bryta ner, är det extra viktigt att tvätta den skonsamt och återvinna istället för att kasta den till förbränning. Alla företag som tjänar pengar på naturens resurser borde anta utmaningen och utveckla hållbara nya produkter, menar Åhlander.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066