23948sdkhjf

Miljonsatsning på slaggseparering

Under det senaste året har Stena Aluminium satsat 30 miljoner på en ny anläggning för att kyla och separera slagg. Det är en omfattande investering som har stor nytta för såväl miljö som ekonomi. Under fredagen den 5 juni invigdes den nya anläggningen i Älmhult.


Bolaget har under de senaste åren genomfört ett flertal satsningar på ny miljö- och produktionsteknik. Det senaste tillskottet är en nybyggd anläggning som gör det möjligt att snabbt kyla saltslagg, en restprodukt i smältverksamheten, och därefter separera slagg från aluminium. Under fredagen den 5 juni invigdes anläggningen tillsammans med representanter från näringslivet samt politiker och tjänstemän från Älmhults kommun.

Den 700 grader varma slaggen innehåller fortfarande över 10 procent aluminium som tidigare gått förlorad när slaggen svalnat långsamt. Fördelarna med den nya anläggningen är stora. Upp till 2000 ton mer aluminium kan återvinnas ur samma mängd råvaror varje år. Med tekniken kan bolaget även ta bort en mängd långväga transporter och minska deponimängderna.

– Vi har satsat 30 miljoner på den nya kyl- och separeringstekniken, en innovativ och unik anläggning som är bra för både miljö och ekonomi. Så det är verkligen ett bra exempel på hållbara affärer där ekonomi, miljönytta och säkerhet går hand i hand, säger en nöjd Fredrik Pettersson, VD Stena Aluminium.

Anläggningen gör det möjligt att ta bort 80 långväga avfallstransporter till Tyskland, som motsvarar mer än två varv runt jordklotet. Det här innebär att bolaget behöver deponera betydligt mindre mängder slagg. Bolaget har också planer på att erbjuda lösningen till utländska aktörer.

– Vi jobbar mycket aktivt och målmedvetet med både våra produkter och våra processrester. Visionen är att ta bort alla restprodukter från vår produktion. Vi är på god väg att lyckas, säger Fredrik Pettersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078