23948sdkhjf

Uppnådda återvinningsmål för förpackningar

De nationella målen för återvinning av förpackningar och tidningar slås fast av regeringen. För 2014 kan Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, återigen redovisa ett resultat till Naturvårdsverket som överträffar samtliga deras mål.
– Speciellt glädjande är att trenden fortsätter med att svenskarna lämnar fler plastförpackningar till återvinning. Först då kan vi använda dem till nytt material. På så vis bidrar svenskarna till att tillverkare av plastprodukter kan använda återvunna förpackningar i stället för råolja vid tillverkning av till exempel bildelar, byggmaterial eller blomkrukor, säger Kent Carlsson, vd vid FTI. Ä ven de övriga förpackningarna såväl som de tidningar vi får in går till återvinning för att användas på nytt . Varje gång.

Det är Naturvårdsverket som ansvarar för sammanställningen av det nationella resultatet. Underlaget för 2014 som FTI lämnat är i ton räknat, följande:

Mål

Mängd i ton i Sverige

producerat / materialutnyttjat Pappersförpackningar 65 % 517 107 402 739 (77,9 %) Plastförpackningar 30 % 188 230 72 273 (38,4 %) Metallförpackningar 70 % 38 786 28 125 (72,5 %) Glasförpack ningar 70 % 193 502 179 950 (93,0 %) Tidningar 75 % Ingen uppgift 284 000
För att kunna jämföra FTI:s återvinningsgrad med de nationella målen tas mängden materialutnyttjade förpackningar och tidningar som samlats in från hushåll och verksamheter under 2014. Den mängden divideras med vikten av den totala mängd som FTI-anslutna företag producerat för och sålt på den svenska mark­na­den.

– Det som slängs i soppåsen försvinner ut ur kretsloppen. Allt vi får in, körs till återvinning till nytt material. Återvinningsgraden av glasförpackningar uppnår sensationella 93 % vilket nås genom att vara världsbäst i kedjan från insamling, process och avsättning, fortsätter Kent, - Att påstå att insamling skulle öka genom att föra över den till kommunerna är med detta som underlag inte en rimlig analys.

Att göra jämförelser med 2012 och tidigare år blir felaktig menar FTI och inte möjlig att dra slutsatser från. Det beror på att beräkningen – efter godkännande från Naturvårds­verket – görs annorlunda. Nuvarande beräkningssätt ger en mer rättvisande bild av ­hur bra vi är på åter­vin­ning i Sverige.

Då det gäller tidningar kan vi fortfarande inte rapportera återvinningsgraden. Vi har ingen uppgift över mängden returpapper som sätts på marknaden eftersom producentansvaret sedan ett antal år inte respekteras av ett antal olika aktörer. Den uppkomna situationen är olycklig och medför fortfarande brister även i den nationella statistiska uppföljningen, avslutar Kent Carlsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062