23948sdkhjf

Saneringen av Glasriket har startat

Ett av de första glasbruken som saneras i landet är Björkshults glasbruk i Högsby kommun, Kalmar län. Svevia har fått uppdraget att sanera mark och vatten i området.
Glasföremål från Glasriket finns i nästan varje svenskt hem. Men vad många inte känner till är att verksamheten vid de gamla glasbruken också har skapat några av Sveriges mest förorenade platser.

– Från glasbruken är det främst arsenik, kadmium, bly och antimon som medför störst hälsorisker. Samtliga ämnen är hälsoskadliga, säger Johnny Palmberg, Svevia.

Svevias uppdrag i Björkshult är att schakta ur 24 000 ton jordmassor men även det sediment som finns i en intilliggande damm.

– Det är en vacker gammal bruksmiljö med hundraåriga ekar som vi kommer att vara mycket rädda om. Efter saneringsarbetet ska vi återställa gångar och grönska så som det såg ut innan vi startade.

I Glasriket finns Sveriges största koncentration av glasproduktion. Idag drivs bruken med hög miljömedvetenhet. Björkshult används idag till kurs- och konferensgård och ligger vid Badebodaån som mynnar ut i sjön Allgunnen som är en del av Kalmars största naturreservat, Allgunnens naturreservat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063