23948sdkhjf

Bristfällig kunskap om klimatnyttan av materialåtervinning

Många tidigare studier om nyttan av materialåtervinning håller för dålig kvalitet, säger Karl Hillman, miljöforskare vid Högskolan i Gävle som anser att man förstår inte vad studierna visar.
Hillman avslutade nyligen ett 1.5-årigt projekt där han 10 år bakåt i tiden har analyserat data från tidigare studier om materialåtervinning. Enligt Hillman höll endast ett fåtal av de studier han gick igenom, tillräckligt god kvalitet för att kunna användas i ett nordiskt sammanhang.

-Väldigt många studier, ca 50 stycken, höll inte måttet, säger Karl Hillman som anser att det behöver göras fler studier.

Självklart fann han även studier som höll god kvalitet. Studier vilka visar att det finns en klimatnytta med materialåtervinning jämfört med att producera nytt material. Ur dessa har han valt ut data som han bedömer har tillräckligt god kvalitet för att användas av branschen.

Självklart ser återvinningskedjan olika ut beroende på energimix, transportavstånd och olika processer för att tillverka aktuellt material. Sammantaget avgör detta vilka klimatprestanda de olika materialen har.

- Vill man använda sådana här data som underlag för hur man ska utforma de här systemen i framtiden så bör man göra specifika och inte som nu generella modelleringar, säger Karl Hillman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078