23948sdkhjf

Restavfall från jordbruk ska ge billigare etanol

Två företag och ett forskningsinstitut inleder ett nytt samarbete för att effektivisera produktionen av andra generationens etanol. Syftet är att minska kostnaden för den mest klimateffektiva etanolen, som tillverkas av restprodukter från jordbruket och skogsindustrin.
– Miljön och klimatet är de stora vinnarna om vi kan sänka kostnaden för att tillverka andra generationens etanol. En mer effektiv produktion gör det möjligt att snabba på omställningen till ett mer hållbart samhälle, säger Thore Lindgren, affärsområdeschef för bioraffinaderi på SEKAB.

I det nya projektet deltar företagen SEKAB och Terranol, samt SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Syftet med samarbetet är att utveckla mer effektiva metoder för att framställa etanol från restprodukter som innehåller mycket cellulosa, exempelvis majsrester, halm eller ved. Andra generationens etanol är den mest klimateffektiva etanol som finns i dag, och har stora klimatfördelar jämfört med fossila råvaror som olja. Målet med samarbetsprojektet är att halvera investerings- och driftskostnaderna för att framställa andra generationens etanol. Genom att effektivisera tillverkningen så att mindre tillsatser behövs, kan även inköpskostnaderna för dessa sänkas. Tillverkningsprocessen kräver i dag en stor mängd enzymer, jäst och energi, utöver råvaran.

– Med sänkta produktionskostnader kommer andra generationens etanol bli mer konkurrenskraftig i jämförelse med fossila råvaror. Det nya projektet stärker vår teknologi CelluApp® som används för att ta vara på restavfall från jordbruket och skogsindustrin, säger Thore Lindgren.

CelluApp® är SEKAB:s teknologi för att omvandla cellulosarik biomassa till etanol. Teknologin sägs underlätta för företag inom jordbruk, skogs-, trävaru-, livsmedels- och tillverkningsindustri att förädla restprodukter till miljövänliga kemiprodukter eller drivmedel av hög kvalitet.

Det nya samarbetsprojektet finansieras av företagen SEKAB och Terranol , energimyndigheterna i Sverige och Danmark samt av EU:s projekt BESTF2. Utvecklingsarbetet sker i demoanläggningen Biorefinery Demo Plant i Örnsköldsvik. Forskningsinstitutet SP ansvarar för verksamheten vid demoanläggningen där SEKAB bedriver forskning och utveckling. Terranol är ett danskt forsknings- och utvecklingsföretag som tillverkar jäst för produktion av andra generationens etanol.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063