23948sdkhjf

Fd HSB-chef ska utreda avfallsansvaret

Nu har miljöminister Åsa Romson utsett utredare som ska ta fram förslag på hur ett kommunalt insamlingsansvar för förpackningsavfall och returpapper från hushållen kan utformas. Det blir HSB:s förre miljöchef Mia Torpe som får ansvaret.
Torpe har som sagt arbetat som miljöchef i HSB under många år, och har i den rollen bland annat följt avfallsområdet ur flera perspektiv sedan producentansvaret infördes 1994.

Regeringen vill att kommunerna ska få ansvaret för den fysiska insamlingen av förpackningsavfall och returpapper från hushållen. En viktig utgångspunkt för regeringen, sägs vara att förenkla för hushållen att lämna ifrån sig sitt förpackningsavfall och returpapper. Idag är insamlingsansvaret delat mellan kommuner och producenter. Regeringen menar också att det är viktigt att den nya modellen för insamling kan genomföras på ett sådant sätt att en miljöriktig hantering av avfallet underlättas och att en hög kvalitet på det insamlade materialet möjliggör en hög grad av materialåtervinning.

Utredare Mia Torpe ska:

* Ge förslag på hur det insamlade avfallet ska överlämnas till producenterna, som fortfarande har ett producentansvar, och hur producenterna ska ersätta kommunerna för insamlingen.

* Föreslå hur en effektiv tillsyn över insamlingen och återvinningen kan möjliggöras.

* Undersöka vilka konsekvenser som ett förändrat ansvar får för de berörda aktörerna och samhället i stort samt lämna författningsförslag som lägger fast regelverket för den valda lösningen.

- Vi välkomnar den besinning som regeringen nu visar i den här frågan. Det är ett klokt beslut att utreda, säger Jan Göransson, SITA och ordförande Renhållningsnätverket i Sveriges Åkeriföretag. Vi har hela tiden varit kritiska mot att flytta ansvaret från producenterna till kommunerna, Sveriges har hittills lyckats med en högre återvinningsgrad än de politiska målen vågat sätta upp, säger han. Vi vill poängtera vikten av att utredaren noga genomlyser effekterna av att expropriera 30-50 000 civilrättsliga avtal mellan privata entreprenörer och fastighetsbolag. Hur stor är skadan, vem kommer betala entreprenörerna? Och hur ser rättsläget ut vid expropriation, avslutar Jan Göransson.

- Vi kommer förstås att samarbeta med utredaren och bidra med goda exempel och erfarenheter från kommuner och omvärlden i övrigt, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige. Avfallshantering är en viktig del av samhällets infrastruktur och en tjänst av allmänt intresse. Därför är det naturligt att kommunerna är huvudman för insamling av allt avfall från hushållen, så som regeringen föreslår. Det leder till bättre sortering, smartare transporter, innovativa insamlingssystem, som i sin tur gör det lättare för hushållen att lämna sitt förpackningsavfall och returpapper, menar han. Då ökar återvinningen och frågor om att förebygga avfallets uppkomst och ökad återanvändning kan på ett naturligt sätt infogas, säger Wiqvist.

Uppdraget ska vara slutfört den 31 mars 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063